Şimdi hepiniz bu yazıya garip garip bakacaksınız. Allah Allah! Bu yazının ne işi var bu sitede diye. Evet çoğumuz Apple’cıyız veya Eski adıyla Mac’ciyiz ama bu dünyaya hepimiz biricik Apple’larımızla girmedik ki? Aramıza PC dünyasından da gelen var. Bir zamanların DOS dünyasından gelenler de bu grubun içindedir.
DOS altında çalışan eski oyunlar grafik olarak gerçekten de çok kötüdür ama yine de zamanında bizlere verdiği zevk kesinlikle tartışılamaz durumda. Bu yazımızda eski ve DOS altında çalışan oyunların Mac OS X altında nasıl çalışacağını veya çalıştırılabileceğini anlatacağız.
Öncelikle oyunları çalıştırabilmemiz için bize DOSBOX gerekli. Nedir bu DOSBOX? DOSBOX, Microsoft MS-DOS işletim sisteminin fişini çekeceğini söyledikten sonra MS-DOS işletim sistemini farklı platfromlara taşıyan bir emülatördür. Sadece Mac için değil, birçok farklı system için de kullanılabilir. DOSBOX’ın Mac sürümünü indirmek için buraya tıklayın veya yazının en altına bakın.
Sonra, oyun bulmamız lazım. Oyun Google araştırmaları sonrasında rahatlıkla bulunabilir. Bizim gözümüze çarpan güzel ve kullanışlı sitelerden biri: http://www.bestoldgames.net/eng/ adresidir. Burada onlarca oyun bulabilirsiniz.
Buradan sonra yapmanız gereken şey kullanıcı klasörünüz içerisinde “oyunlar” adında bir klasör açmak ve oyunları onun içerisine kopyalamak. Dikkat etmeniz gereken bir nokta var. O da klasör adlarının 8 karakterden fazla olmaması. Yoksa DOS bunları tam olarak göremiyor. Bu yüzden uzun isimlerinizi lütfen kısaltın.
Sonra DOSBOX’ı çalıştırın. Sonra şu kodu girin ve enter a basın ama bu kodları girerken dikkat edin çünkü klavye İngilizce Klavye olacaktır. Türkçe klavyesi olanlar bu konuda biraz dikkat etmelidir. İ harfi yerine I harfi kullanılmalıdır. Bazı harfler şu tuşlarda yer almaktadır:
: için ş
~ için Shift + <
/ için .
Şimdi bu kodları girin:
mount c ~/oyunlar
Burada verdiğimiz mount komutu kullanıcı klasörümüz içerisindeki oyunlar klasörünün DOSBOX tarafından C sürücüsü olarak kullanılmasını sağlayacak komuttur. Bunu yazıp enter’a bastıktan sonra C sürücüsü eklenmiş olacak. C sürücüsüne geçmek için:
C: yazıp enter a basmanız gerekmekte.
Biraz DOS komutlarını hatırlayalım.
CD- Change Directory: Bu, klasörlerin içine girmek için kullanılan bir komuttur. Sonrasında klasör adı yazılır ve enter’a basılır. Örneğin oyunlar klasörünün içinde DRIVER diye bir klasör olsun. Bunun içine grimek için CD DRIVER yazıp enter’a basmanız gerekecek. Bunu yapınca şu komut satırı karşınıza çıkacak
C:\DRIVER\
DIR- Directory: Bu, klasör içindeki dosyaların ve klasörlerin adlarını size listeler. Bunu Türkçe karakterler kullanarak denemeyin. dir yerine dır yazarsanız (veya yazabilirseniz) sistem size cevap vermeyebilir.
Şimdi bir deneme yapalım.
Öncelikle ben eskiden oynadığım oyunlardan biri olan Lotus III’ü daha önceden belirttiğim siteden indirdim ve kullanıcı klasörüm içinde oyunlar adında bir klasör oluşturdum ve içine bu indirdiğim dosyayı taşıdım.
sonra
mount c ~/oyunlar
komutunu verdim ve sonrasında CD LOTUS3 yazıp enter a bastım. Sonrasında da Lotus yazıp enter’a bastım. Sonra ne mi oldu? Eski oynumun tadına varmaya devam ettim.
Son olarak, canınız DOSBOX’tan çıkmak mı istedi? Fareniz program tarafından alıkonulursa, hemen exit yazıp enter’a basın.