Kategoriler
Haber

Mac OS X’in Dahili FTP Yazılımı – Bölüm 3

Artık iki yolu da biliyoruz ve giriş yaptık. Bundan sonra iş biraz kod yazmakla alakalı. Benim ekran görüntüsünde verdiğim ilk komut ls (küçük harfle LS).

İşinize yarayacak bazı FTP komutları

ls – Listeleme komutu: MS-DOS kullananlar hatırlayacaktır. DIR yazınca DIRECTORY yani dizin içindeki dosyalar listelenirdi. Unix de ise iş biraz farklı ls komutu ile list yani listele emri veriyoruz. Bu komut sonrası dosyalar attributes yani okunma özellikleri ile listelenir.

pwd – Bulunduğunuz dizinin bilgisini verir. Dizinler arasında kaybolmuş olabilirsiniz. Hangi dizinde olduğunuzu hatırlamak için bunu kullanabilirsiniz.

cd – Change Directory yani Dizin Değiştirme: Kök dizinden başlayarak alt dizinlere doğru hareket etmenizi sağlar. Mesela Apple FTP sunucusuna girdiğinizde developer dizinine ulaşmak için cd developer yazıp enter’a basmanız gerekecek. Bu işlemleri farklı klasörler için tekrarlayarak farklı dizinlere ulaşabilir ve ls komutu ile o dizin veya klasör içindeki dosyaları görebilirsiniz.

copy

get – Dosya Alma: get yazıp boşluk bırakarak listelenen dosya ismini yazmanız ve enter’a basmanız durumunda Terminal penceresi içerisinde aktarım işleminin başladığını göreceksiniz. Aşağıdaki fotoğrafa bakarsanız Rhapsody_DiscOS.pdf adındaki bir dosyanın transfer edildiğini göreceksiniz. Bu süreç pencerenin tam alt bölümündeki yıldızlar ile resmedilecektir. Alt bölümde indirilen boyutu, indirilme hızını ve tahmini bitiş süresini görebilirsiniz. Peki bu indirilen dosya nereye gider? Siz birşey belirtmediğiniz sürece kendi kullanıcı klasörünüz içine katarılır.

userfolder

lcd– Local directory: Yerel dizin komutu kopyalama işlemini başlatmadan kopyalamak istediğiniz dosyanın harddiskinizde nereye gideceğini belirteceğiniz yerdir. Mesela masaüstünüze gelmesini istiyorsanız ftp> yazan bölüme lcd /Users/macosxkullanıcı adınız/Desktop yazıp enter’a basmanız gerekli.

locate

desktop

bye – (exit ile aynı komut) hem ftp sunucusu ile olan iletişimi keser hem de FTP programından çıkarak Unix kabuğuna geri döner. Çok da kibardır… Goodbye demeyi unutmaz.

bell – her transfer sonrası zil çalmasını sağlar ve böylelikle işitsel bir uyarı almış olursunuz. Büyük boyutlu dosyalar için beklemek zor olabilir.

chmod – Change Mode komutu: Bu komut ile FTP dizinindeki dosyanın okunma, değiştirilme ve yazılma özelliklerini değiştirebilirsiniz. Kullanımı chmod dosyaizinsayısı dosyaadı.uzantısı

close – (disconnect ile aynı komut) Uzak sunucu ile bağlantınızı keser ve program kabuğuna döner.

delete – Silme: delete dosyaadı.uzantısı şeklinde komutu yazıp onayladığınızda karşı taraftaki dosya silinecektir.

lpwd – yerel bilgisayarda bulunulan dizin. Nereye kopyalamak istediğinizi belirlerken kullanabilirsiniz.

mkdir – Make Directory: Dizin oluşturma. Uzak sunucuda bir klasör oluşturmanızı sağlar.

rmdir – Remove Directory: Dizin silme. Uzak sunucudaki bir klasörü silmenizi sağlar.

status – Durum Bildirimi: FTP sunucusunun ne durumda olduğuna dair kısa bir bilgi sunar.

CTRL – C : Aklınıza gelebilecek neredeyse bütün Terminal işlemlerini iptal edebilir.

Yazar Cem YENER

ElmaSuyu.Net Yöneticisi - Site faaliyetlerinin yanında bilgisayar dünyası ile yakından ilgili. Mac ve iOS özellikle ilgilendi konulardır.
Üniversite Program Koordinatörü - Bir devlet üniversitesinin İngilizce Hazırlık Programı Koordinatörü ve Akademik Direktörlüğünü yürütmekte.
@jamwinner