.ISO dosyaları gün geçmiyor ki karşımıza çıkmasın ve bizlere onlarca yeniliği sunmasın. Birçok bakımdan artık ISO dosyalarının kullanımı normal CD ve DVD üretimine göre tercih edilmekte. Bunlar genellikle internetten bulabileceğimiz dosyalardır. Peki bunları bir optik sürücüye yüklemek zorunda kalırsak ne yapacağız? Aklınıza hemen Toast’u kullanarak optik bir diske yazarım düşüncesi geçebilir ama acele etmeyin. Windows dünyası Windows 7 ile dahili bir ISO yazma aracına kavuştu ama Mac OS X bu araca ilk günlerinden beri neredeyse sahip ve biz de bu aracı kullanacağız. Başlığa aldanmayın sadece DVD disklerine yazmak zorunda değilsiniz, aynı zamanda CD lere de yazabilirsiniz. Nasıl mı? Öncelikle Disk Utility izlencesini çalıştırın.
Macintosh HD > Applications > Utilities > Disk Utility veya Türkçesi ile
Macintosh HD > Uygulamalar>İzlenceler>Disk İzlencesi uygulamasını çalıştırın.
karşınıza şuna benzer bir pencere gelecektir:
Açılan programa ait olan Menü komutlarından Images (Görüntüler) menüsüne gelip oradan Burn komutunu seçeceksiniz. Sonra size yazmak istediğiniz dosyayı seçeceğiniz Finder dosya penceresi gelecek. Bu pencere içerisinden ulaşmak istediğiniz .ISO dosyasına ulaşın ve Burn butonuna basın. Sonra daha önce çalıştığınız programın penceresinde bir talep penceresi gelecek:
Burada bilgisayar sizden boş bir optik diski sürücüye yerleştirmenizi bekliyor. CD veya DVD yerleştirdikten sonra pencere içeriği
şu şekle dönüşüyor. Burada yazma hızının, destekleniyorsa disk açık bırakma durumunun, yazma sonrası veri doğrulama yapıp yapmamasının ayarlarını yapabiliyorsunuz. Burn butonuna tıkladığınızda sürücünüzden çalışmaya başladığına dair bir ses duyarsınız ve sonrasında ISO dosyanız görüntüdeki gibi
yazılmaya başlar. Yazma işleminden sonra veri doğrulama yaptırarak optik diskinizin sorunsuz çalıştığını görebilirsiniz. Sizlere bu konudaki tavsiyemiz veri doğrulama yapmanızdır.